80-luvun Muoti Suomessa – Nostalgian Hohtoa ja Retrotyyliä

Joskus vanha on uutta. 80-luvun muotinostalgia on palannut suosioon, ja nykymuoti käyttää mielellään vaikutteita vanhoista tyyleistä. Monet 80-luvulle ominaisista lookseista ovat jo palaamassa takaisin. Jos haluat olla trendikäs, tutustu muodonmuutokseen ja inspiroidu ohjeen avulla – eläydy 80-lukuun ja herätä sisäinen retronautti!

Mikä teki 80-luvun muodista niin erilaisen?

Muoti vaihteli voimakkaasti vuosikymmenen aikana. Ensimmäinen puolisko oli romanttisempaa ja naisellista, toinen puolisko taas persoonallisempaa ja eksentrisempää. Tyylikkäät ja rajut asusteet olivat hitti. Vuosikymmenen lopussa syntyi punk- ja new wave -suuntaukset, jotka olivat omiaan tuomaan raikasta ilmettä vanhempaan muotiin.

Huippumuotia 80-luvulla olivat esimerkiksi hapsutukat ja pienet solmiot, muhkeat mekot, ison napakka vyötärön ympäröivät korsetit ja korkeat kengät. Meillä Suomessa 80-luvun muoti oli hyvin omaperäistä ja vastasi hyvin paikallisiin olosuhteisiin. Toisaalta useat suomalaiset mallit, kuten Jenni Haukio ja Seija Paasonen, valtasivat maailman catwalkit.

Tässä muutamia 80-luvun muotisuuntauksia, joista voit ottaa vaikutteita:

Retrotyyli

Retrotyyli on nostalgisesti inspiraatioita 70- ja 80-luvuista. Tähän kuuluu paljon selkeitä siluetteja, alkuperäiset materiaalit ja rajut värimaailmat sekä printit. Kokeile muun muassa raidallisia mekkoja, villakangastoppeja, hihattomia paidanmalleja, neuleita ja farkkuja. Voit myös yhdistää vintagevaatteita moderniin asuun – saat helposti retrohenkisen, mutta ajankohtaisen lookin.

Koruinto

Raskaat korut ja strasseissa kimaltelevat kaulakorut olivat ehdottomasti yksi 80-luvun legendoista. Korujen avulla voit tuoda omaan lookiisi enemmän persoonallisuutta. Voit panostaa kullan- ja hopean sijaan kirkkaisiin väreihin ja erilaisiin malleihin. Klassisia 80-luvun koruja ovat muun muassa korvikset, ranneketjut, muistomerkit ja kynnet.

Värimaailma

80-luvulla värit saivat täysin uuden merkityksen. Mukavuus ja hauskuus olivat tärkeitä, ja siksi pastellivärit yhdistettiin usein kirkkaisiin neonväreihin ja erilaisiin mustavalkoisiin yhdistelmiin. Nykyäänkin voit yhdistää värejä rohkeasti ja luoda itsellesi uniikin lookin. Värit ovat vain rajattomia, joten älä pelkää kokeilla!

Materiaalit

Materiaaleista oli tarjolla kaikkea mahdollista. Farkut ja muut denimtuotteet olivat suurta huutoa. Legginsit, viskoosit ja lycra olivat muodissa, samoin kuin muoviset materiaalit, kuten PVC ja polyesteri. Nämä materiaalit olivat helppoja huoltaa ja edullisia, minkä vuoksi niitä käytettiin laajasti. Viskoosi oli erityisen suosittua ja sitä käytettiin lähes kaikissa asuissa.

80-luvun muoti oli monipuolinen ja runsas. Siitä oli helppo löytää omaan tyyliin sopiva asu. Tässä artikkelissa esitellyt suuntaukset antavat sinulle joitain aineksia, joiden avulla voit luoda oman uniikin lookin. Ei muuta kuin yhdistelemään ja nauttimaan!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *